Ik ben Petra Schmitz-Oosterhoff en heb De Spruit in 2017 opgezet. Ik ben ervan overtuigd dat het leuk en belangrijk is voor kinderen, om meer buiten te komen en de basisvaardigheden van de tuin te leren. Maar dat niet alleen; ik werk ook aan een wereld waarin duurzaamheid iets vanzelfsprekends moet worden, en dan is het logisch om te beginnen bij onze kinderen. Ervoor zorgen dat zij kennis hebben over planten en dieren en zich thuisvoelen in de natuur; en de tuin is daarvoor een mooi startpunt.

Ik ben:

Tuinier, ik heb al jaren een eigen moestuin, soms aan huis, soms een volkstuin, soms gedeeld, soms zelf, soms in bakken. Altijd al biologisch, sinds 2012 volgens de principes van permacultuur en de laatste tijd steeds meer biologisch-dynamisch. Ik heb meegeholpen met aanleg en onderhoud van een aantal moestuinen en een eetbaar park in Londen. Hier heb ik van 2014 tot 2016 gewoond en veel ervaring, kennis en inspiratie opgedaan, met name over stadslandbouw en permacultuur. In het schooljaar 2017-2018, begeleidde ik ook een serie moestuinlessen op een basisschool in Eindhoven. In 2019/2020 ben ik actief in ontwerp en uitvoering van de vergroening van het schoolplein van de Vrije School Brabant.

Samen tuinier; ik begeleidde op een zorgboerderij in Londen circa 2 jaar lang wekelijks mensen met een beperking in de moestuin; samen zaaien, planten en oogsten en communiceren met gebarentaal. Ook organiseerde en begeleidde ik naschoolse tuinsessies in een park in het zuiden van Londen.

Permaculturist, ik begon met permacultuur in 2012 in de permacultuurmoestuin van Transition Town Wageningen en ik werk sinds die tijd volgens de principes van permacultuur in de moestuin. Ik probeer de principes ook steeds meer op andere vlakken in mijn leven toe te passen, daar komen soms verrassende inzichten uit. Ik volgde twee introductiecursussen permacultuur in Engeland (2013) en Wales (2014), werkte mee aan een aantal permablitzen, en rondde in mei 2016 mijn permacultuur design cursus af in Londen (bij Spring Into Action). Eind 2016 volgde ik de korte cursus ‘Children en Permaculture_Outdoor Classrooms’ in Schotland, een grote inspiratie voor het opzetten van ‘De Spruit’. In 2019 deed ik de 2 daagse cursus Children in Permaculture in Amsterdam.

Begeleider natuureducatie;  ik begeleid al sinds mijn 15de kinderen in de natuur. Eerst als leidster van scouting, later als student via het geven van excursies en practica en uiteindelijk als begeleidster van een drie daags natuurbelevingsprogramma voor schoolklassen (het Bewaarde Land). Dit heb ik ongeveer 5 jaar gedaan (2009-2014) en heb ik recent weer opgepakt; heerlijk samen met de kinderen in bomen klimmen en op blote voeten lopen! Ook ontwikkelde ik (mede) enkele natuureducatieve lessen bij NME Centrum ‘het Groen Wiel’ in Wageningen.

Moeder; van twee dochtertjes van 3 en 5 jaar die steeds minder bang worden voor kleine beestjes, en graag meehelpen aardbeien plukken.

Bosbeheerder, mijn achtergrond is bos- en natuurbeheer aan Wageningen Universiteit. Ik werk sinds ca 12 jaar in deze sector, met name in de regio Nederlands Brabant en Limburg. Mijn werk hierin is divers en ik kom vaak uit op het snijvlak van bos en maatschappij. Enkele werkzaamheden; communicatie over  duurzaam bosbeheer; het organiseren van excursies en kennisdagen, het schrijven van natuurherstelplannen; meewerken aan bos-ecologisch-onderzoek;  het aanvragen, managen en opleveren van natuursubsidies. Vanuit mijn vakgebied heb ik een speciale interesse in voedselbossen en ‘agroforestry’.